Musicoteràpia

Des de l’EMMA oferim tallers de música amb finalitats terapèutiques per a persones amb necessitats mèdiques, educatives, socials i psicològiques en coordinació amb CENTRES EDUCATIUS i SERVEIS SOCIALS.

Què és la musicoteràpia?

És l’ús de la música i els seus elements duta a terme per un musicoterapeuta qualificat amb un pacient o grup, durant un procés creat per desenvolupar potencials o restaurar les funcions de l’individu; de tal manera que pugui aconseguir una millor integració intra o interpersonal i conseqüentment una millor qualitat de vida a través de la prevenció, rehabilitació i tractament.

A qui va dirigit?

A qualsevol persona sense límit d’edat.

Desenvolupament àrees: Motora, Social, Sensorial, Emocional i Cognitiva.

Nens: amb dificultats en l’aprenentatge, problemes de conducta, trastorns profunds del desenvolupament (Autisme, etc.), discapacitats sensorials, físiques i mentals (Paràlisi cerebral, etc.), alteracions neurològiques, inadaptació o marginació, etc.

Adolescents-Adults: Malalties Psicosomàtiques, Psicosi, Neurosis, Geriatria, Bulímia-Anorèxia, Discapacitats motores o sensorials, tractaments psicomotrius de diferents minusvalíes, addiccions, Insomni, Depressió, Ansietat, dolor crònic, dificultats en l’aprenentatge, problemes de conducta, trastorns profunds en el desenvolupament, problemes mèdics crònics i/ o degeneratius (càncer, cardiopaties, dolor crònic, etc.) , rehabilitació muscular i

Adults o 3a edat: malalties degeneratives degudes a l’edat (Alzheimer, demència senil, etc.) persones amb malalties terminals o per preservar els mecanismes de la memòria i els records.

A persones que no tenen problemes de salut específics: Per reduir l’estrés, disminuir l’ansietat, per millorar l’autoestima, acompanyament durant el procés del part, embaràs i recent nascuts.

nuvolQuins efectes té la musicoteràpia?

Els efectes de la musicoteràpia són molts, malgrat que la seu primordial efecte es una millora de qualitat de vida, en poques paraules podríem dir que:

A nivell psicològic té la capacitat de reduir l’ansietat, la sensació del dolor, es capaç de mobilitzar emocions, evocar sensacions i modificar l’estat d’ànim; facilita l’expressió d’emocions profundes, estimular l’atenció i la memòria a curt i llarg termini. Invita a la reflexió , facilita la comunicació verbal i estimula l’ús del llenguatge. És una eina molt potent per fomentar les relacions   entre els membres d’un grup, fomenta la cohesió de grup i el sentiment de pertinença del mateix i contribueix al desenvolupament d’habilitats socials.

A nivell fisiològic s’han observat beneficis en el ritme respiratori, la pressió arterial i nivells hormonals. També s’han observat modificacions significatives en ritmes cardíacs i per tant influir en l’estat de salut.